Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Banca Națională, președintele României, asociații ale oamenilor de afaceri precum și camere de comerț prezente în România au reacționat la creșterea pensiilor cu 40% decisă marți în Parlament, despre care atrag atenția că reprezintă un mare pericol: de la inflație și presiune pe cursul valutar, la o creștere de taxe și impozite, care este „inevitabilă”. România s-ar vedea nevoită să apeleze la finanțatorii internaționali – de tip FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, în cazul în care aceasta majorare va fi pusă în practică.

După ce Parlamentul a adoptat majorarea pensiilor cu 40%, deși Guvernul Orban a stabilit o indexare cu 14%, Banca Națională a României (BNR) a emis un document care prezintă situația economiei românești pentru anul 2021. Potrivit raportului BNR, citat de NAȚIONAL, prin această majorare deficitul bugetar va ajunge în 2021 la peste 11% din PIB, cu aproape șase procente mai mare decât acum.

„Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se precizează în raport.

Au recționat la decizia Parlamentului și Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizația femeilor antreprenoare CONAF, Camera de comerț Româno-Americană AmCham, Confederația Patronală Concordia și Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenția asupra faptului că marea provocare a României pentru anul 2021 o reprezintă relansarea economiei, anunță COTIDIANUL. Numai în acest mod se vor crea resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterii nivelului veniturilor populației, inclusiv ale pensionarilor. Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România.

Creşterile votate de către Parlament, susține CNIPMMR, citat de GÂNDUL, vor avea ca efecte punerea în pericol a sustenabilităţii creșterii economice a României, deteriorarea deficitului de cont curent, având în vedere consumul care depăşește valoarea exporturilor, lipsa resurselor pentru investiţii, care să asigure o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, creşterea deficitului public și crearea de tensiuni suplimentare pe piaţa forţei de muncă, în special în domeniul privat.

„Creșterea pensiilor cu 40% este nesustenabilă în contextul pandemic dat, iar iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit”, este de părere președintele CONAF, Cristina Chiriac, citată de ROMANIA24.

„Țara noastră avea deja cea mai mare proporție a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană. Banca Națională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma acestei decizii, cea mai mare valoare de la Revoluție încoace. Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se oprește sau se agravează și vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul?”, a subliniat patronatul Concordia.

Și Camera de comerț româno-americană AmCham subliniază că România se află într-o situație fără precedent și că transmite un mesaj confuz comunității investiționale, riscând o retrogradare a rating-ului de țară în aceeași săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieței de capital românească, remarcă EVENIMENTUL ZILEI.

La rândul lor, reprezentanţii investitorilor germani în România susțin că decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40% reprezintă un risc major pentru economia României şi pune în pericol relansarea economică. „Decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40% reprezintă un risc major pentru economia României şi pune în pericol relansarea economică. O nouă creştere în zona bugetară ar trebui să fie exclusă, în condiţiile în care economia suferă deja din cauza pandemiei”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) transmis miercuri.

Consiliul Investitorilor Străini adaugă că problema majoră a unui deficit bugetar atât de mare este dificultatea sau chiar imposibilitatea finanțării acestuia pe piețele financiare, anunță ADEVĂRUL. „În plus aceste măsuri, ar putea declanșa revizuirea ratingului de țară pentru România, prin urmare, creșterea în continuare a costului datoriei publice ceea ce ar genera un efect negativ asupra întregii economii românești, mai ales în absența unei strategii de rambursare credibile. Astfel, competitivitatea României va fi slăbită chiar din interior, iar recâștigarea pozițiilor de avantaj pierdute vor aduce costuri suplimentare pe termen mediu.

România se află deja sub procedura de deficit excesiv și trebuie să prezinte în această lună Comisiei Europene o strategie de consolidare fiscală, precum și Planul Național de Relansare și Reziliență care să fundamenteze alocarea și finanțarea din partea Uniunii Europene“.

Majorarea pensiilor cu 40% nu face decât să deschidă o perioadă de incertitudine și să arunce România într-o prăpastie bugetară din care riscă să iasă doar cu împrumuturi de la FMI sau de la alte instituții internaționale, atrag atenția economiștii consultați de EUROPA LIBERĂ. „Răul e făcut și cred că ne asteaptă o perioadă foarte dificilă în 2021”, a explicat, pentru Europa Liberă, Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank și fost șef al Consiliului Fiscal, care punctează faptul că „pensionarii au ajuns masă de manevră și li s-a vândut o iluzie”.

Efectele se vor resimți în lanț, subliniază Ionuț Dumitru: de la inflație, la presiune pe cursul valutar, la o creștere de taxe și impozite, care este „inevitabilă”, la o posibilă retrogradare din partea agențiilor de rating, ceea ce ar putea să facă și mai scumpe împrumuturile pentru România și i-ar îndepărta pe investitori.

De altfel, și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, i-a numit pe cei care au rescris în Parlament rectificarea bugetară „o grupare care vrea să arunce țara în aer”, amintește NEWSWEEK. Ministrul a precizat că nici nu au fost precizate în Parlament sursele de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor profesorilor, iar România va suferi consecințele.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri seară, că există discuții cu oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, care au avertizat România că poziția acestei instituții se va modifica, dacă se măresc pensiile cu 40%, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Ni se vor tăia trei miliarde de euro din fonduri europene", a avertizat președintele Klaus Iohannis.
 
„Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili, nu doresc să nominalizez, din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ trei miliarde de euro fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate.

De asemenea, agenţiile de rating, cu siguranţă, vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău, în condiţiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nu mai vorbim de faptul că pentru aceste cheltuieli, pur şi simplu, nu există bani", a susținut șeful statului. "Dacă se blochează miliarde - fonduri europene, ratingul de ţară va fi retrogradat şi noi nici nu mai avem de unde să luăm bani, pentru că la un rating prost nu mai vine nimeni să dea bani. Este un scenariu pe care l-aş numi de groază", a recunoscut președintele Iohannis.


Comentarii

Valeriu Maior Pensiile si salariile minime trebuiesc aduse in linie cu cele din UE, incat tinerii romani sa nu mai plece din tzara, precum si pentru scaderea nivelului de criminalitate cauzat de romani prin alte tzari!

24 septembrie 2020 9:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.