Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Gabriela Firea are probleme mari fix înainte de alegeri după ce a devenit ținta unei plângeri penale. Conform acuzațiilor, Firea a defăimat imaginea unui producător român cu minciuni și invenții. Este vorba despre o plângere penală depusă de către Astra Vagoane Arad împotriva Gabrielei Firea, după ce instanțele au stabilit că Primăria a încercat să măsluiască în favoarea unei firme turcești licitația pentru 100 de tramvaie, conform MAINNEWS.RO.

Pentru a-i ajuta pe turci, Firea a defăimat imaginea producătorului român, a mințit și a inventat citate inexistente din dosarul depus de firma din Arad, transmise Valer Blidar, director la Astra Vagoane, citat de GÂNDUL. Conform acuzațiilor, comisia Gabrielei Firea a trucat punctajul în licitația pentru 100 de tramvaie, în valoare de 160 de milioane de euro, pentru a scoate câștigătoare firma turcească Durmazlar, în dauna românilor de la Astra Vagoane.

Turcii au prezentat schița unui prototip de tramvai copiat după cel al românilor, deși în caietul de sarcini se menționa că firmele care vor contractul trebuie să prezinte un tramvai pe care-l produc deja. Echipa Gabrielei Firea a acceptat însă prototipul turcilor și apoi le-au dat puncte suplimentare pentru o simplă declarație prin care povesteau când vor livra tramvaiele, afirmă CAPITAL. „Pregătim o plângere penală pentru defăimarea imaginii societății și pentru daunele cauzate de afirmațiile mincinoase”, a transmis Valer Blidar, manager Astra Vagoane Arad.

Nemulțumită de decizia Primăriei București, Astra Vagoane a atacat decizia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care le-a și dat câștig de cauză. Potrivit LIBERTATEA, Consiliul a descoperit mai multe nereguli în licitație. La unul dintre punctele argumentării, CNSC scrie că Primăria a acordat 8 puncte firmei turcești, „care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, pe baza unor simple declarații ale Durmazlar, cum ar fi cele referitoare la graficul de livrare și a angajamentului ferm. În urma deciziei CNSC, Primăria Capitalei ar fi trebuit să reevalueze oferta Durmazlar și practic să desemneze Astra Vagoane drept câștigătoare.

Actualul primar și candidat PSD la aceeași funcție a susținut, legat de licitația de tramvaie din București, că asocierea româno-chineză ar fi avut un preț și un termen de livrare mai mare și de aceea ar fi fost aleși turcii. COTIDIANUL precizează că actualul edil a mai susținut și că sunt în derulare o serie de procese pe contestarea licitației, lucru contestat de reprezentanții Astra. Valer Blidar afirmă că îi este teamă că primarul Capitalei va încerca să nesocotească sentința definitivă a Curții de Apel București și să redirecționeze tot către Durmazlar contractul.

Pe de altă parte, PSD ia exemplu de la Gabriela Firea, constată EVENIMENTUL ZILEI. Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, a afirmat, luni seară, la postul național de televiziune, că PSD va merge singur la alegerile parlamentare, cu sigla formaţiunii. Potrivit lui Marcel Ciolacu, decizia ar urma exemplul Gabrielei Firea de la Primăria Capitalei.

„Vom merge singuri la alegerile generale. Am luat exemplu de la doamna Gabriela Firea, care vrea să demonstreze că singură pe sigla Partidului Social Democrat, fără aranjamentele de culise cu unii şi cu alţii, pe sub masă sau la vedere, luptă să câştige şi eu sunt convins că doamna Gabriela Firea va câştiga”, a spus Ciolacu, citat de DIGI24. El a precizat că a semnat un acord cu liderul Pro România, Victor Ponta, pentru formarea majorităţilor în consilii judeţene, urmând să semneze un astfel de acord şi cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Ciolacu a mai  spus că a discutat cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și l-a chemat pe acesta să candideze pe listele social-democraților la parlamentare, dar acesta l-a refuzat pentru că ar fi fost „incorect politic”.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a discutat, separat, cu Victor Ponta și și-a anunțat decizia în contextul în care Partidul Social Democrat va candida singur la alegerile parlamentare. „Am pledat mai mult decât insistent, am pledat cu ardoare pentru realizarea unei alianțe cu PSD și Pro România, având convingerea că am fi putut obține la alegerile parlamentare cel mai mare scor“, a declarat Tăriceanu, citat de ANTENA3.

„Și, totuși, decizia este cea pe care o știți, anunțată de PSD. Eu o deplâng. Nu-mi rămâne să vă spun decât că am discutat și cu Victor Ponta. Este hotărât ca împreună să găsim o formulă prin care să realizăm o opoziție solidă, puternică - chiar dacă suntem mai mici decât PSD - față de actuala putere din România, care are tendințe să monopolizeze instituțiile și pârghiile de putere”, a adăugat liderul ALDE.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.