Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un şofer din Timişoara, cu o alcoolemie de 2,8 la mie în aerul expirat, are zero alcool în sânge. Medicii spun că diabetul şi dieta săracă în carbohidraţi schimbă rezultatul alcoolemiei.

Dan Idolu a rămas fără permis de conducere după ce aparatul etilotest a arătat că băuse înainte de a urca la volan. Cum nu a pus strop de băutură în gură, a cerut şi un test de sânge, iar rezultatul a fost negativ. Până au fost gata analizele, bărbatul a fost pieton, a plătit un avocat care să îl pregătească pentru proces şi a fost arătat cu degetul că a urcat băut la volan.

„Am clătit gura, pe marginea drumului, pe acostament, cu un produs de igienă orală, Listerine, albastru, fără să ştiu, fără să să fiu avertizat că are o concentraţie de alcool. Clătind gura, timp de un minut-două, şi la un minut fiind oprit de Poliţie, deci într-un interval de 3-4-5 minute, la testul cu etilotestul mi-a ieşit o alcoolemie de 0,18 la sută, pe care, bineînţeles, am negat-o”, spune Dan Idolu, director de Investiţii la Aeroportul Internaţional Timişoara.

La fel a păţit şi Marian, care a fost prins în trafic cu o alcoolemie de 2,8 la mie alcool pur în aerul expirat şi tot dintr-o greşeală. Raul Pătraşcu, directorul Spitalului Judeţean Timişoara, spune că de vină pentru rezultatele eronate ale alcoolemiei este cetona, o substanţă produsă în organism de anumite medicamente, alimente şi chiar afecţiuni cronice. Vaporii de cetonă sunt confundaţi de etilotest cu vaporii de alcool.

„Cauzele cele mai obişnuite sunt hipoglicemia, ca în cazul diabetului sau al persoanelor care au o dietă deficitară fie că ţin dietă, o dietă bazată pe puţini carbohidraţi, fie că ţin post de exemplu. Alte cauze comune sunt consumul de anumite medicamente, de asipirină, spre exemplu. Aspirina în exces poate produce aspirină în respiraţie, medicamentele pe bază de sulfaţi cum ar fi cele se oferă pacientelor care suferă de osteoporoză”, explică directorul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.