Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Două explozii uriașe au cutremurat, la propriu și la figurat, Orientul Mijlociu. Beirutul a fost ținta unui atac armat fără precedent, asta e clar, zic mulți experți internaționali, deși sunt și voci care merg pe explicațiile oficiale – un nefericit accident produs în port, în urma căruia mii de tone de amoniu au sărit în aer.

Unul dintre cei care nu înghit gălușca propagandistă este chiar Donald Trump: „Am vorbit cu generalii mei și ei mi-au spus că a fost o bombă!”. Fără alte comentarii, un mesaj scurt și concis transmis… cui? Păi, evident, atacatorilor, ceva în genul „Hei, știu că ați fost voi!”.

Întrebarea care se pune nu este „Cine are de câștigat”, ci mai degrabă „Cine avea de pierdut” de pe urma situației „amorțite” din regiune. Iar de aici încolo răsar interesele Israelului, despre care toate lumea știe că abia ce așteaptă să finalizeze (de fapt, nici nu a început încă!) anexarea Văii Iordanului și a Ierusalimului de Est. În plus, multe voci zic că Tel Avivul a vrut să transmită un mesaj ferm dușmanilor din Orientul Mijlociu, prin care și-a arătat forța militară. Distrugând două baze Hezbollah (variantă vehiculată în mediile arabe) din Beirut, „Bibi” Netanyahu le-a arătat, de fapt, iranienilor de ce este capabilă armata sa.

Cert este că miercuri dimineață, directorul unui spital din nordul Israelului a făcut apel la autorităţile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a răniţilor de pe urma exploziilor de marţi. Vorbind în arabă la postul de radio al Armatei israeliene, doctorul Masad Brahoum, şeful Centrului Medical Galileea, din Nahayira, a spus: „Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat şi va fi externat sănătos şi întreg”.

Cum Israelul nu are relaţii diplomatice de niciun fel cu Libanul, răspunsul Beirutului a fost cel așteptat: „Nu primim ajutoare de la un stat inamic”.

Integral pe NaţionalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.