Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La începutul lunii mai, Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO procesul cu statul român privind revocarea abuzivă din funcţia de procuror-şef DNA. Însă decizia nu avea caracter definitiv, existând posibilitatea ca statul să o conteste la Marea Cameră a CEDO, forul superior. Guvernul Orban nu a recurs la această cale de atac. Decizia a fost asumată de ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Astfel, victoria obţinută de Kovesi împotriva PSD e definitivă.

În cazul ”Kovesi împotriva României”, procedura retrimiterii la Marea Cameră a CEDO putea fi activată până la data de 5 august (trei luni de la data hotărârii iniţiale). Practic, Guvernul Orban avea de ales: fie contesta prima decizie (şi se situa de partea lui Tudorel Toader), fie renunţa la calea de atac (şi se situa de partea Laurei Codruţa Kovesi). Guvernul Orban, prin ministrul de Externe Bogdan Aurescu, a ales a doua variantă.

”Interesul statului român în acest proces este cel mai bine reprezentat prin menţinerea deciziei iniţiale a CEDO”, susţin surse din MAE. Astfel, statul român, prin vocea Executivului, admite că ministrul Justiţiei din timpul guvernării PSD, Tudorel Toader, a revocat-o abuziv din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, cu complicitatea CCR. Prin decizia de a nu sesiza Marea Cameră, hotărârea pronunţată de CEDO în data de 5 mai - cu unanimitate de voturi - rămâne definitivă. Termenul-limită de contestare a expirat azi. Oricum, procentajul solicitărilor admise de Marea Cameră este extrem de redus: doar 5%.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.