Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Împrumuturile tot mai mari pe care le contractează statul nu sunt doar pentru finanțările necesare economiei și bugetului public, ci și pentru rambursarea datoriilor acumulate anterior. Suntem acum, în 2020, într-o situație asemănătoare perioadei 2012-2015, în care dădeam înapoi, cu rate și dobânzi, împrumutul atras de la FMI și Comisia Europeană în anul de criză 2009, doar că astăzi nu mai avem acea presiune financiară și suntem „pe cont propriu”. Au existat, în acest an, câteva luni în care împrumutul total atras de Guvern abia acoperea datoria de plătit și doar per ansamblul întregului an s-ar putea să ieșim din acest colimator, în condițiile în care sumele de refinanțat se ridică la 10 miliarde de euro. În primele 6 luni, numai cheltuiala cu dobânzi a crescut cu peste 7%, până la echivalentul a 1,8 miliarde de euro, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.


În luna august, plăţile scadente în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 305 milioane de euro, a anunțat Banca Națională a României (BNR). Aceste plăți se adaugă la totalul de peste un miliard de euro care se acumulase deja în primele 7 luni din 2020. O astfel de situație a mai fost consemnată doar în anii 2013 și 2014, însă pe atunci România avea unele vârfuri de plată pe fondul rambursării datoriei către FMI și CE.

Integral pe Jurnalul Național



Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.