Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Există mitul că mâncarea bunicilor este mult mai sănătoasă decât cea din magazine. Cu toate acestea, nutriționiștii avertizează că una dintre gustările preferate ale românilor - slănina cu ceapă - este o bombă pentru sănătate.

Există mitul conform căruia gustarea preferată a românilor - combinația de slănină, ceapă și pălincă este sănătate curată, însă nutriționistul Nicolae Hâncu, preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, respinge vehement această ipoteză.

Combinația preferată a românilor, bombă pentru sănătate. Avertismentul nutriționiștilor

“Mitul alimentaţiei sanătoase de la ţară nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puteric aceste lucru spunând că alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Eu ştiu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele.

Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat profesorul.

De ce este slănina periculoasă pentru sănătate?

„Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru orgaism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare? Îşi punea ce avea şi el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă. Să nu credeţi că bea ţuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea.

O alimentaţie sănătoasă aşa cum o recomandă nutriţionişti astăzi, aproape nu exista în urmă 50 ani, pentru că despre această perioadă vorbim. Sigur că veţi veni să spuneţi că ţăranul avea activităţi fizice intense, dar atunci nu existau săli de sport, bazine de înot.

Recomandările pe care medicii le fac astăzi şi care sunt urmate nu existau atunci. Mă refer la practicarea sportului, fumatul era la el acasă, la fel şi consumul de alcool. În loc de iaurt se consuma iaurt din lapte de bivoliţă. În casa bunicilor mei laptele de bivoliţă era considerat un simbol al sănătăţii. Azi îl mai consumă cineva? Nu”, a mai spus nutriționistul Nicolae Hâncu.


Comentarii

Giuseppe Balsamo Nenea ăsta Hâncu, nu știu cât de celebru este, dar are și n-are dreptate. Slănina este întradevăr o grăsime saturată care e bine să fie consumată moderat. Ceapa în schimb e foarte sănătoasă, iar cu slănină și cu pită e mâncarea românului de rând sărac sau nu de generații. Untura de porc însă consumată unsă pe pâine e mult mai periculoasă pentru organism. Dar, un om care consumă toate astea moderat și mai bea și țuică tot moderat, om care-și menține greutatea corporală fără să se îngrașe, poate înfuleca slănină cu ceapă sau cu usturoi și poate bea câte o țuică d-a noastră de prune, că e sănătate curată. O alimentație rațională care e practicată bine, având ca rezultat o menținere a greutății corporale la un nivel indicat, poate conține oricare dintre aceste alimente. În cazul de dietă pentru slăbire e recomandat ca, consumul de zahăr combinat cu cel de grăsimi de orice fel trebuie evitat cu desăvârșire, pentru ca slăbirea corpului să se facă cu bune rezultate la urma dietei. Punct!

30 iulie 2020 23:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.