Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Osteoporoza, numită și ”boala oaselor fragile”, este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare (pierderea calciului și fosforului din os).

Osteoporoza este o afecțiune care face ca oasele să devină fragile - atât de fragile încât căderea sau chiar aplecarea sau tusea poate provoca o fractură. Fracturile legate de osteoporoză apar adesea la șold, încheietura mâinii sau la nivelul coloanei vertebrale.

Osul este un țesut viu care este în mod constant înlocuit. Osteoporoza apare atunci când crearea unui nou os nu ține pasul cu pierderea osului vechi!

Osteoporoza afectează bărbații și femeile din toate rasele. Dar femeile albe și asiatice - în special femeile mai în vârstă care au trecut de menopauză - prezintă cel mai mare risc.

Medicamentele, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea pierderilor osoase sau la întărirea oaselor deja slabe.

Boala invizibilă și silențioasă care distruge oasele. Simptomele osteoporozei

De obicei nu există simptome în stadiile incipiente ale pierderii osoase. Dar, odată ce oasele tale au fost slăbite de osteoporoză, este posibil să ai și simptome care includ: dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată, pierderea înălțimii în timp, o postură înclinată, un os care se rupe mult mai ușor.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, masa osoasă se pierde mai repede decât este creată.

Boala de care suferim 90% dintre noi și nu știm! Simptomele care trebuie să ne alarmeze. Mergeți la medic

Cât de probabil este să dezvolți osteoporoză depinde parțial de câtă masă osoasă ai atins în tinerețe. Masa osoasă maximă este oarecum moștenită și variază și în funcție de grupul etnic.

Cu cât masa osoasă este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să dezvolți osteoporoză odată cu înaintarea în vârstă.

Crezi că ai osteoporoză? Poți face testul DXA

Densitatea osoasă poate fi măsurată cu ajutorul unui aparat care utilizează niveluri scăzute de raze X pentru a determina proporția de minerale din oase. În timpul acestui test, te întinzi pe o masă în timp ce un scaner trece peste corpul tău.

Când masa osoasă este foarte redusă înseamnă că există deja osteoporoză, iar oasele tale au devenit subțiri și se pot rupe ușor.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.