Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pe 12 iulie 2016, Curtea Peremanentă de Arbitraj de la Haga a decis că Republica Populară Chineză nu are ”niciun drept istoric” bazat pe ”linia în nouă puncte” pentru a revendica suveranitatea asupra unor teritorii în Marea Chinei de Sud. Decizia a fost luată în baza Convenției ONU asupra Dreptului Mării, într-un caz care opunea China Filipinelor. Filipine au avut câștig de cauză.

La acea dată, administrația Barack Obama a decis să nu ia vreo poziție față de această decizie a Curții de arbitraj. Statele Unite urmau calea neimplicării în regiunea cu pricina.

Odată cu instalarea administrației Donald Trump, Statele Unite au preferat să ”vorbească” prin intermediul navelor de război trimise în zonă. Pe 13 iulie 2020, la împlinirea a patru ani de la decizia Curții Permamente de Arbitraj, Statele Unite au marcat o schimbare de poziție: secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că revendicarile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud nu sunt legitime. Este pentru prima dată când SUA se exprimă categoric în acest dosar. Inclusiv presa ostilă lui Donald Trump remarcă că decizia administrației de a adopta aceasta poziție față de Chian nu este una unilaterala, câtă vreme ea se înscrie pe linia verdictului din 2016 de la Haga.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.