Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În timp ce PSD blochează în Parlament legea pe tema carantinei şi izolării, România traversează o intensificare accentuată a pandemiei de Covid-19, cu recorduri zilnice de cazuri, iar cei aflați la putere sunt pe punctul de a lua măsuri drastice. Săptămâna care urmează se anunță a fi una decisivă, iar dacă trendul crescător al îmbolnăvirilor se va menține, restricțiile vor reveni în unele zone ale țării.

La propunerea medicilor, Guvernul Orban analizează reimpunerea stării de urgenţă în zonele în care epidemia a luat amploare, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. Specialiştii în sănătate recomandă Guvernului să impună restricţii mai dure în lupta cu pandemia, după valul de infectări din ultima săptămână. Medicii au ajuns la concluzia că starea de alertă e aproape inutilă în acest moment, în contextul în care românii nu respectă de bună-voie şi nesiliţi de stat măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară.

În acest timp, liderii PSD de la centru și din teritoriu au avut luni o ședință online a Comitetului Executiv Național pentru a decide cum să abordeze în Parlament proiectul de lege al guvernului privind carantina și izolarea. Actul normativ a fost adoptat joi de Camera Deputaților și se află în prezent în Senat, forul decizional, unde, amintește REALITATEA, PSD are majoritate.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că proiectul de lege ce vizează carantina și izolarea nu va fi votat în Parlament până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni „să lămurească toate aspectele în discuție în acest moment”, anunță JURNALUL NAȚIONAL. „Este pentru a doua oară când PNL şi Guvernul Orban au lăsat România într-un vid legislativ. Nu ştiu cât mai putem suporta astfel de greşeli majore, nu neapărat faţă de clasa politică, cât faţă de români.
 
Este nepermis să stăm de o lună de zile şi să aşteptăm în ultimul moment să venim cu o lege la Parlament, când lucrurile erau foarte clare. Restrângerile de drepturi nu se pot face decât prin Parlament. Legea înaintată de Guvernul Orban este o lege proastă. (...) O să continuăm la Senat dezbaterile, atât cu CSM-ul, cât şi cu organizaţiile care luptă pentru drepturi şi libertăţi. (...) Nu se va vota legea în Senat până când primul-ministru şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ ,Guvernul precizează că nici premierul Ludovic Orban şi nici miniştrii din Cabinet nu au primit vreo invitaţie la dezbaterile parlamentare pe marginea legii privind carantina şi izolarea. Executivul mai precizează că membrii Cabinetului Ludovic Orban au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului "ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial".

"Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban şi nici miniştrilor din Cabinet invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. Menţionăm faptul că, atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial", se arată într-o informare transmisă de Executiv.

Surse social democrate citate de DIGI24 susțin că în ședința CExN al PSD, baronii PSD din Moldova, în frunte cu Dumitru Buzatu și Ionel Arsene au cerut respingerea legii carantinei, blocată momentan în Senat, pentru a fi „de partea poporului”. Printre cei care s-au opus adoptării legii s-a numărat și fostul premier Viorica Dăncilă.

Mai mult, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a pus la îndoială existența coronaviruslui, apoi i-a catalogat pe liderii social-democrați drept ”niște proști”, neștiind că a uitat să închidă microfonul, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la reuniune. ”Coronavirusul nu există”, ar fi declarat Buzatu în cadrul CEX, potrivit G4MEDIA. La finalul lării de cuvânt, Dumitru Buzatu ar fi spus către social-democrați: ”Oricum, sunteți toți niște proști!”.

Liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene, a afirmat că, la şedinţa Comitetului Executiv al PSD de luni, a susţinut opinia ca proiectul de lege privind carantina şi izolarea să fie trimis din nou la Guvern, iar Executivul să vină cu o altă iniţiativă, una care respectă „drepturile cetăţenilor”. Acesta a precizat, potrivit UNIVERSUL, că nu este mulţumit de felul în care Camera Deputaţilor a modificat proiectul legislativ şi a dat ca exemplu definirea „carantinei bunurilor”.

„Părerea mea a fost să trimitem legea din nou la Guvern şi Guvernul să îşi asume să vină cu o lege corectă care să respecte drepturile cetăţenilor. Nu vreau să mă trezesc în situaţia în care dvs sau familia dvs. să fim luaţi de pe stradă”, a declarat Ionel Arsene, la finalul CEx al PSD de luni.

Ministrul Sănătății - Nelu Tătaru, citat de REALITATEA, a declarat, luni, după afirmațiile președintelui interimar al PSD care i-a chemat în Parlament pe premier și mai mulți miniștri, că a dat explicații în repetate rânduri despre legea carantinei. „Cred că este un fals motiv. Noi am fost de fiecare dată de câte ori am fost invitaţi. Cel puţin am avut Ora ministrului, moţiune simplă, am dat explicaţii.

Faptul că astăzi şi ieri şi acum două zile a fost prezent secretarul de stat Raed Arafat de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, din punct de vedere medical şi legislativ, cred că Parlamentul, prin Comisiile de specialitate, poate amenda această lege şi aduce la acel nivel legislativ care să nu confere unui pacient lipsirea de libertate. Camera Deputaţilor a avut peste 800 de amendamente. A trecut la Senat şi aici s-a blocat. Cred că totuşi şi Camera şi Senatul ar trebui să ia nişte decizii, pentru că este vorba de sănătatea poporului român, nu de un moment politic în care trebuie să punctăm", a afirmat Nelu Tătaru.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că parlamentul va aproba noua lege referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie adoptat de guvern?


Comentarii

Dinu Din cauza unor asemenea minciuni cum este acest articol al pseudoziaristilor de la ziare.ro, romanii nu mai cred nimic.Cum puteti invoca asemenea bazaconii, doar din slugarnicia de a linge in dorsal pnl -istii.?Ca sa fie clar, ca postacii pnl sa nu ma înjure, eu, NU AM VOTAT niciodata psd, dar asta nu ma impiedica sa fiu obiectiv. Proiectul lui orban , tataru si arafat este prost, este impotriva romanilor.Suna a dictatura.Pericolul exista, majoritatea românilor sunt constienti, dar de aici si pana la confiscarea bunurilor unui infectat pe motiv ca pot transmite virusul este cale ... spre dictatura.Ce are masina, casa, telefonul cu virusul ? Oare nu pot fi dezinfectante ?Pe cale de consecinta hai sa dărâmăm spitalele covid si sa confiscam bunurile medicilor si asistentelor ca intra in contact cu bolnavii.Aceste lucruri îi fac pe români neincrezatori in orban, organism, tătaru , arafat . Cum sa-i crezi cand ei una zic si alta fac, fac chefuri în guvern, bairamuri în restaurante, sedinte de partid unde se pupa, si alte sindrofii.Pnl m-a dezamagit, nu este departe de PSD.

14 iulie 2020 10:59

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.