Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Realizare ştiinţifică de excepţie a unei echipe internaţionale de cercetători din România, Japonia, Italia şi Germania în domeniul fizicii nucleare. Echipa condusă de un cercetător suedez angajat al Centrului ELI-NP de la Măgurele confirmă experimental, prin măsurători extrem de precise, existența unei forme foarte rare a radioactivității gama a nucleelor.

Rezultate inițiale, publicate în urmă cu cinci ani în revista Nature de către o echipă a Institutului pentru Fizică Nucleară al Universității Tehnice din Darmstadt, Germania, au fost acum confirmate de echipa internațională și au apărut în numărul din 26 iunie al revistei Nature Communications, potrivit Radio România Cultural.

„Experimentul este unul extrem de sofisticat ,care testează o ipoteză teoretică și apoi confirmată parțial experimental de emitere de fotoni în procesul de dezexcitare a nucleului atomic, și anume dezexcitarea prin stări virtuale. Nucleul atomic este un sistem cuantic, deci are stări extrem de bine precizate din punct de vedere energetic”, a declarat academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP.

Integral pe NaţionalComentarii

Bucătarul Feng Tot e bine, dacă acolo la Măgurele, ăia cu ditamai laserul lor nu fac cartofi prăjiți la el, ci mai și excită și apoi blegesc niște nuclee acolo. Articolul e interesant, dar e superficial în date științifice concrete. Atomul ca entitale are un nucleu, dar acel atom trebuie să aparțină unui element chimic bine definit ca entitate fizică și chimică. Laserul ăla cică produce raze gama, foarte bine, să producă ceva acolo. Dar autorul nu știe sau n-a fost curios să-ntrebe al cui atom e acel nucleu excitat și apoi blegit, sau gâdilat și apoi blegit, că despre fotoni se știe că sunt particule componente ale luminii. Că laserul ăla e ditamai de puternic și are o putoare mare, e nemaipomenit, sau demențial, ca să citez și eu un adjectiv cu căcare un pulete de anus jurnalistic aprecia gălăgia produsă de un căntecaci de pe la noi, cum că sună demențial, hmm! Mda! Deci, echipa aia de la Măgurele a realizat o realizare nebunistică, demențială, etc. Succes pă mai departe!

4 iulie 2020 20:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.