Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Şapte cercetători au fost recompensaţi cu premiul Kavli pe 2020 pentru descoperiri deosebite în astrofizică, nanoştiinţă şi neurologie, au anunţat miercuri reprezentanţii Academiei de Ştiinţe şi Litere din Norvegia, informează DPA.

Astronomul Andrew Fabrian, cercetător la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a primit premiul Kavli pentru astrofizică datorită "cercetărilor sale revoluţionare în domeniul astronomiei observaţionale cu raze X, ce acoperă o gamă largă de tematici, de la fluxurile de gaze din roiurile galactice şi până la găurile negre super-masive din centrul galaxiilor", a precizat instituţia norvegiană.

Premiul Kavli pentru nanoştiinţă a fost atribuit unui grup de patru cercetători: Harald Rose şi Knut Urban - ambii din Germania, austriacului Maximilian Haider şi lui Ondrej L. Krivanek, un cercetător care deţine dublă cetăţenie, cehă şi britanică, dar care locuieşte în Statele Unite, pentru cercetări ce au vizat dezvoltarea unor lentile corectoare ale aberaţiei de sfericitate pentru microscoapele electronice.

David Julius şi Ardem Patapoutian, cetăţeni americani, au primit premiul Kavli pentru neurologie, graţie descoperirii unor receptori de temperatură şi presiune.

Integral pe AgerpresComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.