Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un prieten cu ochi de business îmi vorbea, nu demult, despre cele cîteva mii de proiecte neterminate aflate în proprietatea statului roman și răsfirate pe tot teritoriul țării noastre. Spitale, fabrici, poduri, drumuri și căi ferate, hale și structuri etc.

După socoteala sa ar fi aproape 30-40.000 de asemenea proiecte neterminate și care, în mare parte, ar putea fi vîndute. Un alt prieten, om cu un uriaș spirit practic și gînduri de român patriot, între cei care străbat Romania în lung și în lat, care pipăie Bărăganul ca pe o blană vegetală de preț, aparținnd tuturor, îmi dă telefon să mă avertizeze în legătură cu cheltuielile nemernice ale guvernului și ale primăriilor, cu tot felul de achiziții trăznite, cu amenajări de spitale de rezervă (zise ”de sprijin”) pentru combaterea pandemiei Covid 19. Echipamente luate la grămadă, materiale sanitare, aparate și modernizări de spitale care nu fac decît să mărească numărul celor neterminate și nefolosite, în vreme ce peste o sută de unități militare zac în paragină.

De ce nu ne îndreptăm atenția asupra numărului enorm de unități militare abandonate după reformarea Armatei române, proces început în 1997 și destul de avansat după atîția atîția ani de la aderarea României la NATO? Aproape că nu există oraș important în țara noastră în care să nu se existe unități militare dezafectate, trecute la primării sau intrate în conservare sau pur și simplu abandonate. Unele sunt clădiri istorice, aflate în patrimoniul architectural al Romaniei, altele doar construcții din anii 50-60 cînd comunismul își încorda mușchii pentru a înfrunta dușmanii capitaliști. După unele date, MApN ar fi dezafectat din 1997 și pînă azi peste 142 de unități militare. Întreținerea lor este discutabilă, dar abandonarea lor este mai riscantă. Pot fi devalizate în fiecare zi. De-a lungul anilor, multe dintre acestea au fost transferate autorităților locale împreună cu obligațiile de întreținere și administrare. Un exemplu este imobilul 641, Piața Victoriei no 5-7, fostă Comenduire a Garnizoanei Timişoara, clădire monument istoric din secolul XVIII.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.