Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Este posibil ca, după promulgarea Legii salarizării, efectul acesteia să fie atenuat prin concedieri şi alte măsuri.

În ultima sa recomandare semestrială, Comisia Europeană atenţionează că majorările salariale trebuie ținute sub control. Mai ales cele de la bugetari, ce pot afecta mediul privat și reduce competitivitatea.

De la începutul anului, mediul public se întreabă cum se vor împăca mărirea spectaculoasă a salariilor bugetarilor cu capacitatea ţării de a o suporta. PSD şi ALDE ar putea folosi aşa--zisele “şuruburi de temporizare”. Unele sindicate vehiculează varianta concedierii masive a 90.000-100.000 de funcţionari din administraţia locală. În consecinţă, sindicatele s-ar pregăti de proteste masive. Liderii sindicali nu confirmă existenţa unui document, în schimb ei spun că semne ale intenţiei ar exista.

Hossu: O prostie nemăsurată

Deocamdată, federaţiile din Administraţia Publică anunţă greve şi proteste din cauza Legii salarizării. Care “de fapt, face o formă de privatizare a Administraţiei sub primarul sau preşedintele consiliului judeţean (CJ). Primarul, consilierii locali, preşedintele şi membrii CJ sunt aleşi politic, nu pe competenţe. A da prin lege dreptul ca aceştia să facă management de resurse umane… Marea lor majoritate nu au calificarea pentru asta”, spune Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

“E o prostie nemăsurată a doamnei ministru al Muncii, care a avut probleme când era primăriţă şi acum îşi varsă năduful pe acest gen de structură locală”, crede Hossu. “Una e o restructurare a sectorului bugetar, alta ca numai din administraţia locală să se scoată aproape 100.000 de bugetari. Azi, grosso modo, în primării sunt aproximativ 200.000 de oameni. În total, România are circa 360.000 de funcţionari publici. 160.000 în structuri centrale sau deconcentratele lor. Nu văd să poată reduce”, a mai afirmat liderul sindical.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.