Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Noile modificări legislative care interzic fumatul în spaţiile publice şi prevăd amenzi usturătoare pentru cei care le încalcă au intrat azi în vigoare. Deşi mulţi fumători se simt discriminaţi de noile prevederi, iar alţii au catalogat măsura drept o „lege stupidă”, sau „o bătaie de joc”, medicii spun că această lege este singura modalitate prin care va scădea prevalenţa fumatului în România şi, implicit, incidenţa bolilor care cauzează cele mai multe decese în rândul populaţiei.

Noua lege antifumat reprezintă, de asemenea, o măsură de a-i proteja pe nefumători de efectele nocive ale tutunului, adică majoritatea populaţiei (73%).

România are o lege antifumat încă din 2002, însă aplicarea acesteia nu a fost monitorizată şi, prin urmare, nici respectată. De altfel, s-a dovedit că separarea totală a spaţiilor destinate fumătorilor de cele pentru nefumători, prevăzută de aceasta, a fost imposibil de aplicat. În acelaşi timp, autorităţile române nu au adoptat măsuri de schimbare a comportamentelor sociale, în special prin educarea adolescenţilor, deşi, potrivit ultimelor date furnizate de Eurobarometrul 2015 privind atitudinile europenilor faţă de produsele din tutun, şase din zece români (58%) se apucă de fumat înainte de 18 ani.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.