Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

De jaful din pădurile României – trei hectare dispar în fiecare oră! – se vorbeşte de mai bine de zece ani, dar Ministerul Mediului s-a sesizat abia acum. Inspectorii Corpului de Control al primului-ministru au efectuat un control la direcţiile judeţene ale Romsilva în ianuarie 2015 şi au aflat că Romsilva este părtaşă la jaful din pădurile ţării, anunţă NAŢIONAL.

Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA în legătură cu săvârşirea a 52 de posibile fapte de natură penală în domeniul fondului forestier proprietate publică a statului, fapte săvârşite de angajaţi ai unor direcţii silvice şi ai Romsilva, afirmă COTIDIANUL. „Corpul de control al primului ministru a efectuat acţiuni de verificare la direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entităţi precum şi la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament.

 În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privind săvârşirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală", se arată în raportul Corpului de control. Romsilva îşi depăşea astfel atribuţiile, şi se substituia autorităţii centrale de resort, respectiv Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, singurul îndrituit să emită aceste reglementări. Noul regulament „îndulcea” condiţiile de participare la licitaţiile pentru exploatări forestiere. EVENIMENTUL ZILEI remarcă faptul că raportul cuprinde perioada martie 2009 – decembrie 2012, perioadă în care la conducerea ministerului s-au aflat Nicolae Nemirschi, Laszlo Borbely şi Attila Korodi.

Documentul este prezentat în contextul acţiunilor de protest în mai multe localităţi pe tema defrişărilor şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, afirmă GÂNDUL. Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Codului Silvic dar Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Proiectul de modificare a Codului Silvic a devenit motiv de ceartă între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, după ce liderul PSD a insistat că proiectul trimis la reexaminare Parlamentului, de către şeful statului, ar trebui să rămână în forma sa actuală. ADEVĂRUL susţine că premierul Victor Ponta le-a transmis direct celor din partid şi, indirect, preşedintelui Klaus Iohannis că nu vrea sub nicio formă ca noua lege a Codului Silvic să fie modificată conform doleanţelor exprimate de la Cotroceni.

Subiectul defrişărilor ilegale a revenit puternic în atenţia opiniei publice după apariţia unui film din care reieşea că cel mai mare prelucrător din industria lemnului, Holzindustrie Schweighofer, a fost de acord să achiziţioneze lemn tăiat ilegal. Ulterior, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se verifică legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri. În schimb, compania austriacă a anunţat că respectă legislaţia românească.

Câteva mii de oameni au protestat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Bucureşti, faţă de defrişările ilegale din ultimii ani, anunţă JURNALUL NAŢIONAL. „România, trezeşte-te!”, „Uniţi salvăm pădurile” sau „Tu ne tai copacu', noi îţi rupem capu'!” au fost câteva dintre mesajele scandate de protestatari. Proteste similare s-au desfăşurat şi la Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mangalia, Piteşti, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Sighişoara, Târgovişte, Timişoara şi Vaslui.

„Inteligenta ministră a Mediului“, după cum o numeşte CURENTUL pe Graţiela Gavrilescu, s-a băgat şi ea în seamă pe facebook, postând dintr-o localitate de lângă Râmnicu-Sărat, Oreavu, o invitaţie „cu drag” pentru protestatari: „Felicitări tuturor celor care luptă pentru stoparea tăierilor ilegale şi a monopolului pe păduri! Înţeleg că ultima oprire va fi Ministerul Mediului. Eu sunt la Minister, iar dacă o delegaţie a manifestanţilor doreşte să ne întâlnim, să discutăm doleanţele lor, îi aştept cu drag“. Evident că minţea şi nu era la minister, ci prin judeţul Buzău dar ştiind că protestatarii vor ignora sau nici nu vor vedea postarea ei de pe facebook, ce mai conta că minte?

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să ne spuneţi „Cum caracterizaţi faptul că o firmă austrică de exploatare a lemnului (Holzindustrie Schweighofer) a ajuns să aibe afaceri mai mari în România decât Romsilva“?Comentarii

micasu tembeli suntem si asa raminem,domnii de la romsilva au masini ,vile,cabane si nu ii intreaba nimeni de sanatate,imbecili am ramas

11 mai 2015 17:30

coadă de topor La Cîmpeni în fruntea protestarilor s-a postat Olaru fratele de cruce al lui verestoy, amândoi Drujba satanei !

11 mai 2015 13:45

Gâgâ Ca pula la cine taiați?... că atunci când acestia taiau padurile voi dormeați ca KK in iarbă imbecililor...romăni neam de slugă VOI VĂ TREZIȚI GREU DIN HIBERNAREA MINȚII IN CARE vă adormiră stăpânii vremurilor reânviate de după 89 !

11 mai 2015 11:12

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.