Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerul român al Apărării va cumpăra patru corvete multifuncționale, care vor înlocui patru nave militare vechi, din clasa Tetal, aflate încă în exploatare.

O informație în acest sens este prezentată în catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”, care analizează situația actuală și planurile de viitor ale Forțelor Navale din peste 60 de țări de pe toate continentele.

În acest catalog, Marina Militară a României figurează cu șapte nave de suprafață. Trei dintre acestea sunt fregate. Una este Mărășești, iar celelalte două nave sunt prezentate ca fiind „de tip Regele Ferdinand” - este vorba, desigur, de fregatele Tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, care sunt identice.

Navele tip Tetal I și Tetal II vor fi înlocuite

Celelalte patru nave de război ale României sunt corvete – două din clasa Tetal și două din clasa Tetal modernizate, precizează catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”. Planurile de viitor ale României sunt înlocuirea celor patru corvete, Tetal I și Tetal II, cu patru corvete multifuncționale.

Navele tip Tetal I sunt corvetele Amiral Petre Bărbuneanu și Viceamiral Eugeniu Roșca. Ele au fost lansate la apă în anul 1983, respectiv 1987. Navele Tetal modernizate (Tetal II) sunt corvetele Contraamiral Eustațiu Sebastian, lansată în 1988, și Contraamiral Horia Macellariu, lansată în 1991.

Deși doresc să le înlocuiască, oficialii români nu au demarat încă programul de achiziție a celor patru nave noi. Ținând cont de durata unui asemenea program de achiziție, este evident că noile nave nu vor intra în dotarea României în acest an.

Teoretic vorbind, corvetele multifuncționale care vor fi cumpărate ar putea proveni de la furnizorii cu care România a mai avut relații de acest gen. O variantă ar fi corveta din clasa Nakhoda, produsă de firma britanică BAE Systems. Firma britanică a produs și fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, aflate acum în dotarea Marinei Militare românești.

O altă variantă de achiziție ar putea fi corveta multifuncțională din clasa SAAR S-72. Producătorul acesteia este compania Israel Shipyards Ltd. Avantajul acestei firme ar fi faptul că a livrat vedetele din dotarea actuală a Poliției de Frontieră a României.

Al doilea upgrade pentru navele Tip 22

Pe de altă parte, înainte să înceapă procesul de achiziție a noilor corvete multifuncționale, Forțele Navale vor începe, în anul 2015, cea de-a doua etapă de modernizare a fregatelor Tip 22. „Intenția noastră actuală este să realizăm un sistem modern de conducere a acțiunilor de luptă, prin introducerea unui radar de supraveghere 3D”, declara șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu.

De asemenea, cele două fregate Tip 22 vor beneficia de o protecție îmbunătătțită, atât împotriva navelor de suprafață cât și împotriva aviației.

Cele două fregate, Regele Ferdinand și Regina Marina, au fost cumpărate în anul 2003 din Marea Britanie. În flota britanică, ele au purtat numele Coventry și London. Înainte să fie livrate României, în anii 2004 – 2005, ele au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie.

Fregatele din Marea Britanie rămân în exploatare. Fregata Mărășești va fi retrasă

După cel de-al doilea proces de modernizare, fregatele Tip 22 vor rămâne în exploatare încă 10 – 20 de ani.

Pe timpul derulării celei de a doua etape de modernizare a fregatelor Tip 22, România va menține în exploatare fregata Mărășești, în configurația ei actuală. Ulterior, fregata Mărășești va fi scoasă din uz și va fi înlocuită cu o navă nouă – fie o fregată ușoară, fie o corvetă grea.

Integral pe România LiberăComentarii

sherlok De unde se vede ca politicienii nostri nu au invatzat nimic din tzeapa "Rabla"

19 aprilie 2015 11:39

v Nu stiu ce fel de nave sint acestea, sper sa nu fie niste vechituri, dar ma intreb de ce nu sint facute la noi ca doar aveam tot felul de santiere navale. Cred ca vor sa le achizitioneze acuma ca a plect de la butioane Javra Ordinara, ca altfel asta le vindea ca pe restul flotei.

19 aprilie 2015 0:21

Ce nave vom cumpara Au englezii cateva fregate din 1947 la fier vechi! Se dau cu numai 1 MILIARD de euro de bucata!

18 aprilie 2015 21:25

Dexter - Casarea in UK costa mai mult . A-l vinde la fraieri e cu profit . Sugerez cinstitilor UK sa integreze popolatia colorata , taxele de casare dispar . Asa cum indienii lor transforma vechiturile in masini de vinzare noi prin suburbiile Loandrei ! H-mon peleu ...

18 aprilie 2015 12:19

cetatean asta e "rabla doi.

18 aprilie 2015 11:56

cetatean Ce-i lipsea chelului!.Precizare: nu chelul ala..

18 aprilie 2015 11:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.