Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Elevii români care au cucerit premii la concursul de proiecte ştiinţifice NASA Space Settlement Contest şi care au reuşit să ajungă pe tărâm american pentru a-şi prezenta lucrările s-au întors în ţară.

Printre aceştia s-au numărat şi 26 de elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, reprezentând proiectele „Helios –Celestial Pioneer” (premiul I), „Omnium” şi „Minerva” (menţiuni) – coordonator profesor Ion Băraru, „Space Burg” (premiul I) –coordonator Florin Dobrin, „Delos”, „Terra Nova” şi „C.U.R.I.E.” (menţiuni) - coordonator profesor Lucian Oprea, de asemenea „Sodalitas” (menţiune) –coordonator Adrian Nicolescu.

Felicitaţi şi premiaţi de consulul general

Prezentarea lucrărilor a avut loc la Los Angeles, în prezenţa unor ingineri şi specialişti de elită din domeniul spaţiului extraatmosferic. La eveniment a participat şi consulul general al României la Los Angeles, Eugen Chivu, care a elogiat pres­taţia elevilor români în SUA şi a oferit diplome de excelenţă şcolilor lor.

Cu acest prilej, oficialii americani au adresat profesorului Ion Băraru invitaţia de a demara procesul de structurare în România a unei sucursale a „National Space Society” (o organizație non-guvernamentală, non-profit, educațională dedicată cuceririi spațiului). De asemenea s-au pus bazele discuţiilor privind implicarea Centrului de Cercetări al Elevilor de la CNMB la realizarea unui ambiţios program educaţional spaţial care vizează lansarea de sateliţi în cercetare.

„Sper să reuşim să sădim în tineri dorinţa de a se ocupa de ştiinţele spaţiului, de a aplica în ştiinţele spaţiului ceea ce învaţă la şcoală”, a precizat prof. Ion Băraru.

Un alt succes răsunător

Performerul mircist Ioan Ignat, acum elev în clasa a XI-a, s-a întors şi el recent de la Olimpiada Asiatică de Fizică din Singapore şi a obţinut o binemeritată menţiune. La olimpiadă au participat 175 de elevi din 29 de ţări asiatice. Echipa României a fost formată din cinci elevi. Ţara noastră a fost invitată de onoare la această competiţie destinată exclusiv ţărilor asiatice. Olimpicii români au fost singurii europeni în concurs.

Ioan a trecut cu bine peste cele două probe, teoretică şi practică, şi a fost apreciat pentru aptitudinile sale deosebite. „Olimpiada asiatică este destul de exclusivistă. România a avut onoarea de a fi invitată anul acesta şi chiar anul viitor. Posibil ca tradiţia să continue şi să devenim o ţară cu multe participări la această olimpiadă. Subiectele au fost deosebite, diferite de ceea ce am văzut până acum, şi au fost o provocare pentru mine”, ne-a spus adolescentul. „Sunt un elev normal, dar îmi place fizica”, mai spune acesta. Pentru probele din Singapore a fost nevoie de concentrare maximă, mai ales că s-a lucrat şi timp de cinci ore fără pauză. Pe de altă parte, reprezentantul Constanţei a fost fascinat de oraşul Singapore, un oraş în plină extindere şi dezvoltare, după cum apreciază constănţeanul. „Educaţia de acolo este o prioritate”, a ţinut să sublinieze elevul.

„În decursul anilor, Ioan a purtat numele de «mircist» din Africa de Sud până în Luxemburg şi din Yakutia până în Singapore. Are un palmares impresionant. Are trei medalii de aur, una de argint şi iată, acum, această menţiune care ne onorează, ne bucură. Îl admirăm pentru pasiunea sa pentru fizică, pentru că a reuşit să-şi găsească drumul”, a apreciat profesorul coordonator Claudia Dobrin.

Ioan este pasionat de fizică şi pe viitor ia în calcul să devină cercetător sau profesor în domeniul fizicii chiar şi peste hotare. El participă din clasa a VI-a la competiţii de top.

Integral pe România LiberăComentarii

Relu Felicitari din toata inima atat voua cat si parintilor vostri, respectiv profesorilor vostri ! Bravo, bravo, bravo ! Voi sunteti cu adevarat mandria noastra si pentru asta va multumesc !

23 mai 2014 10:55

EURO-Paulus: "Inginerii NASA" au EURO-belitt-o!!! Cum au saq scoata ei camasha (din lat. "camisa", n.n.) dupa ce vor de ochi cu avantgarda viitorilor EURO-Imbecili-de Sistem intitulati "olimpici" români?

22 mai 2014 23:50

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.